Relacja z konferencji „Rolnictwo ekologiczne w świetle strategii Zielonego Ładu” oraz warsztaty „Dobre praktyki płodozmianowo-nawozowe w rolnictwie ekologicznym”

W dniach 21-22 czerwca w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Różańcu (k. Tarnogrodu) odbyła się konferencja moderowana przez prof. Jerzego Księżaka oraz prof. Stefana Martyniuka pt.: „Rolnictwo ekologiczne w świetle strategii Zielonego Ładu”, a także warsztaty dotyczące dobrych praktyk płodozmianowo-nawozowych w rolnictwie ekologicznym. Wydarzenie zorganizowano w ramach zadań 10 i 11 Dotacji Celowej 2022 r. z funduszu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Pierwszego dnia rolnicy, doradcy, uczniowie szkoły rolniczej i nauczyciele wysłuchali wykładów dr hab. Krzysztofa Jończyka, dr hab. Jarosława Stalengi oraz dr Pawła Radzikowskiego. Ponadto przedstawiciel firmy BEJO ZADEN Pani Marcin Moczulski omówił sytuację i najważniejsze problemy rynku ekologicznego materiału siewnego. W konferencji i warsztatach uczestniczył również przedstawiciel Urzędu Miasta oraz dyrektorzy szkoły Pan Zbigniew Właź oraz Eugeniusz Klucha. W wydarzeniu brała też udział przedstawicielka lokalnej prasy (Katarzyna Mazurek, Farmer.pl), która opisała ważny aspekt doboru ekologicznego materiału siewnego [EDO – Ekologiczne Doświadczalnictwo Odmianowe (farmer.pl)], będący jednym z tematów prezentacji.  

W trakcie warsztatów dyrektor Zespołu Szkół Kształcenia Rolniczego oprowadził uczestników po ekologicznych poletkach doświadczalnych oraz zaprezentował bogaty park maszynowy. Drugi dzień warsztatów był głównie poświęcony na zapoznanie się z szerokim pakietem działań prowadzonych w gospodarstwie ekologicznym Państwa Obszańskich, gdzie uprawia się głównie ekologiczne warzywa, zboża, rzepak, a także krzewy owocowe. Uczestnicy warsztatów mieli również okazję zobaczyć proces tłoczenia olejów z lnu i rzepaku. Został zaprezentowany nowoczesny park maszynowy, w tym brona chwastownik wykorzystana do odchwaszczania selera. Wizytowano również budynki inwentarskie z  utrzymywaną w nich w systemie wolno wybiegowym trzodą chlewną oraz ubojnie-masarnię, gdzie część produkcji jest prowadzona metodami ekologicznymi (Farmy Roztocza).



Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy
Skip to content