Termin wyjazdu: 29.09 – 3.10.2025
Cel wyjazdu: Celem wyjazdu było zapoznanie się z organizacją produkcji i przetwórstwa chmielu w rejonie Hallertau w Niemczech, a także z działalnością organizacji zrzeszających niemieckich plantatorów chmielu.
W dniach 29 września – 3 października na zaproszenie Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli dr Urszula Skomra wzięła udział w wyjeździe studyjnym do Niemiec pt. „W sercu chmielowych plantacji: praktyki i innowacje u zagranicznych sąsiadów”. Wyjazd zorganizowano w ramach projektu finansowanego z Planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich (KSOW +) na 2025 r., schemat II – Pomoc Techniczna PS WPR 2023-2027. W wyjeździe uczestniczyło 25 osób: plantatorzy chmielu, doradcy rolni, przedstawiciele jednostek samorządowych i browarów.
Celem wyjazdu było zapoznanie się z organizacją produkcji i przetwórstwa chmielu w rejonie Hallertau, który jest największym rejonem uprawy chmielu w Niemczech (ponad 16 tys. ha) i z którego pochodzi ponad 30% światowej produkcji chmielu, a także z działalnością organizacji zrzeszających niemieckich plantatorów chmielu. Cel ten był realizowany poprzez wizyty i konsultacje w gospodarstwach zajmujących się produkcją chmielu, firmach skupujących i przetwarzających chmiel, organizacjach naukowych i spółdzielniach zrzeszających plantatorów, a także w browarach.
W trakcie wizyt w gospodarstwach chmielarskich uczestnicy wyjazdu mogli obejrzeć plantacje, maszyny do uprawy i zbioru chmielu, suszarnie oraz magazyny chmielowe, a także porozmawiać o problemach branży chmielarskiej w Niemczech. Ważnym punktem wyjazdu była wizyta w firmie Hopsteiner – jednej z największych firm skupujących i przetwarzających chmiel. Firma działa na całym świecie, również w Polsce. Prowadzi swój własny program hodowlany nastawiony na uzyskanie odmian wysoko i stabilnie plonujących nawet w warunkach suszy i wysokiej temperatury, o wysokiej zawartości kwasów goryczkowych i olejków chmielowych i mniej wymagających pod względem nawożenia i ochrony. W trakcie wizyty w Instytucie Chmielarskim w Hüll przedstawiono tematykę badawczą ze szczególnym uwzględnieniem hodowli nowych odmian oraz badań nad chorobami chmielu. Uczestnicy wyjazdu zapoznali się z poszczególnymi etapami procesu hodowlanego, a także zobaczyli szklarnie, zbiór materiałów hodowlanych oraz plantacje. Uczestnicy wyjazdu zapoznali się również z działalnością niektórych organizacji, stowarzyszeń i spółdzielni zrzeszających plantatorów. Ich działalność wspiera producentów chmielu zarówno poprzez specjalistyczne doradztwo, obsługę prawną, czy też sprzedaż chmielu. Największą z tych organizacji, skupiającą wszystkich plantatorów chmielu w Niemczech jest Spółdzielnia Przetwórstwa Chmielu HVG, która zajmuje się zbiorowym marketingiem niemieckiego chmielu na całym świecie. Organizacja ta jest bezpośrednim łącznikiem niemieckich producentów chmielu z browarami, dysponuje nowoczesnymi zakładami przetwórczymi, w których przetwarza chmiel na produkty chmielowe, wspiera programy hodowlane i jest właścicielem niemieckich odmian chmielu. W muzeum chmielu w Wolnzach można było poznać historię niemieckiego chmielarstwa, ewolucję jaka miała miejsce w uprawie tej rośliny począwszy od konstrukcji wsporczych plantacji, poprzez cały proces uprawy, zbioru, aż do suszenia i pakowania chmielu. Uczestnicy wyjazdu studyjnego wizytowali również browary, gdzie prezentowano różne technologie produkcji piw. Wyjazd był okazją do poszerzenia wiedzy i nawiązania nowych kontaktów, a także inspiracją do podjęcia działań w zakresie promocji polskiego sektora uprawy chmielu.






