Sprawozdanie z wyjazdu zagranicznego Niemcy, Bawaria

Termin wyjazdu: 29.09 – 3.10.2025

Cel wyjazdu: Celem wyjazdu było zapoznanie się z organizacją produkcji i przetwórstwa chmielu w rejonie Hallertau w Niemczech, a także z działalnością organizacji zrzeszających niemieckich plantatorów chmielu.

W dniach 29 września – 3 października na zaproszenie Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli dr Urszula Skomra wzięła udział w wyjeździe studyjnym do Niemiec pt. „W sercu chmielowych plantacji: praktyki i innowacje u zagranicznych sąsiadów”. Wyjazd zorganizowano w ramach projektu finansowanego z Planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich (KSOW +) na 2025 r., schemat II – Pomoc Techniczna PS WPR 2023-2027. W wyjeździe uczestniczyło 25 osób: plantatorzy chmielu, doradcy rolni, przedstawiciele jednostek samorządowych i browarów.

Celem wyjazdu było zapoznanie się z organizacją produkcji i przetwórstwa chmielu w rejonie Hallertau, który jest największym rejonem uprawy chmielu w Niemczech (ponad 16 tys. ha) i z którego pochodzi ponad 30% światowej produkcji chmielu, a także z działalnością organizacji zrzeszających niemieckich plantatorów chmielu. Cel ten był realizowany poprzez wizyty i konsultacje w gospodarstwach zajmujących się produkcją chmielu, firmach skupujących i przetwarzających chmiel, organizacjach naukowych i spółdzielniach zrzeszających plantatorów, a także w browarach. 

W trakcie wizyt w gospodarstwach chmielarskich uczestnicy wyjazdu mogli obejrzeć plantacje, maszyny do uprawy i zbioru chmielu, suszarnie oraz magazyny chmielowe, a także porozmawiać o problemach branży chmielarskiej w Niemczech. Ważnym punktem wyjazdu była wizyta w firmie Hopsteiner – jednej z największych firm skupujących i przetwarzających chmiel. Firma działa na całym świecie, również  w Polsce. Prowadzi swój własny program hodowlany nastawiony na uzyskanie odmian wysoko i stabilnie plonujących nawet w warunkach suszy i wysokiej temperatury, o wysokiej zawartości kwasów goryczkowych i olejków chmielowych i mniej wymagających pod względem nawożenia i ochrony. W trakcie wizyty w Instytucie Chmielarskim w Hüll przedstawiono tematykę badawczą ze szczególnym uwzględnieniem hodowli nowych odmian oraz badań nad chorobami chmielu. Uczestnicy wyjazdu zapoznali się z poszczególnymi etapami procesu hodowlanego, a także zobaczyli szklarnie, zbiór materiałów hodowlanych oraz plantacje. Uczestnicy wyjazdu zapoznali się również z działalnością niektórych organizacji, stowarzyszeń i spółdzielni zrzeszających plantatorów. Ich działalność wspiera producentów chmielu zarówno poprzez specjalistyczne doradztwo, obsługę prawną, czy też sprzedaż chmielu. Największą z tych organizacji, skupiającą wszystkich plantatorów chmielu w Niemczech  jest Spółdzielnia Przetwórstwa Chmielu HVG, która zajmuje się zbiorowym marketingiem niemieckiego chmielu na całym świecie. Organizacja ta jest bezpośrednim łącznikiem niemieckich producentów chmielu z browarami, dysponuje nowoczesnymi zakładami przetwórczymi, w których przetwarza chmiel na produkty chmielowe, wspiera programy hodowlane i jest właścicielem niemieckich odmian chmielu. W muzeum chmielu w Wolnzach można było poznać historię niemieckiego chmielarstwa, ewolucję jaka miała miejsce w uprawie tej rośliny  począwszy od  konstrukcji wsporczych plantacji, poprzez cały proces uprawy, zbioru,  aż do suszenia i pakowania chmielu. Uczestnicy wyjazdu studyjnego wizytowali również browary, gdzie prezentowano różne technologie produkcji piw. Wyjazd był okazją do poszerzenia wiedzy i nawiązania nowych kontaktów, a także inspiracją do podjęcia działań w zakresie promocji polskiego sektora uprawy chmielu.


Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy
Uprzejmie informujemy, że ze względu na prace konserwacyjne, od godz. 12.00 w dniu 31.01.2025 r., do godz. 12.00 w dn. 3.02.2025 r. nie będziemy mieć możliwości odbierania przesyłek wysłanych do IUNG-PIB poprzez ePUAP. Bardzo prosimy o przesyłanie w tym okresie korespondencji za pośrednictwem poczty elektronicznej, bądź poprzez usługę eDoręczenia.
Przepraszamy za niedogodności.

Dzień wolny!

Uprzejmie informujemy, że dzień 10 (poniedziałek) listopada 2025r. jest dniem wolnym w Instytucie.
Prosimy o kontakt w innym terminie.
Skip to content