Termin wyjazdu: 29.06.2025-03.07.2025
Cel wyjazdu: Udział w konferencji międzynarodowej “Meeting of the Scientific-Technical Commission, I.H.G.C.”
W dniach 29.06. – 03.07.2025 w Langlau w Niemczech odbyła się konferencja „Meeting of the Scientific-Technical Commission, I.H.G.C.” Tematyka konferencji dotyczyła wykorzystania chmielu w aspekcie badań naukowych oraz zastosowania w praktyce surowca chmielowego. W konferencji uczestniczyło 77 osób, w tym naukowcy, plantatorzy i przedstawiciele branży piwowarskiej z 16 krajów świata. Wydarzenie rozpoczęło się 29.06.25 spotkaniem integracyjnym uczestników tzw. „Ice-breaker”. Kolejnego dnia odbyła się sesja plenarna poprzedzona powitaniem gości przez przewodniczącego I.H.G.C. Floriana Weihrauch. W ramach konferencji uczestnicy wysłuchali 33 wykładów pogrupowanych w 11 sesji, a dotyczyły one hodowli chmielu, genetyki, uprawy, fitopatologii, wpływu stresów abiotycznych, chorób i szkodników, pozostałości pestycydowych oraz cech użytkowych roślin i surowca.
Podczas odbywającej się drugiego dnia sesji posterowej uczestnicy konferencji zaprezentowali zgromadzonym ustnie treść 15 plakatów, w tym dr Anna Czubacka zaprezentowała plakat: „Bitter acid synthesis in aroma and bitter hop under reduced nitrogen fertilisation”, natomiast dr hab. Anna Trojak-Goluch przedstawiła poster „Hop breeding in Poland – recent achievements”.
W dniu 01.07.2025 uczestnicy wydarzenia mieli możliwość przebywać w obszarze Spalt – jednym z tradycyjnych regionów uprawy chmielu na świecie, zwiedzić firmę Hopfenverwertungsgenossenschaft (HVG) Spalt, zajmującą się skupem i przechowalnictwem surowca chmielowego, oraz wizytować gospodarstwo rolne trudniące się uprawą chmielu ekologicznego na obszarze 53 ha. Konferencja zakończyła się uroczystą kolacją w hotelu „Strandhotel Seehof”, Langlau, Bawaria podczas, której uczestnicy mieli możliwość wymiany wiedzy, spostrzeżeń i nawiązywania kontaktów z uczestnikami spotkania. Udział przedstawicieli Instytutu w wydarzeniu podkreślił znaczenie Polski w hodowli chmielu i produkcji surowca chmielowego na arenie międzynarodowej.





