Badania procesów i mechanizmów warunkujących funkcje roślin i drobnoustrojów oraz ocena technologii produkcji roślinnej
Produkcja roślinna stanowi kluczowy element globalnego bezpieczeństwa żywnościowego. Uzależniona jest od szeregu czynników, wśród których najważniejsze są cechy funkcjonalne roślin oraz uwarunkowania siedliskowe determinujące efektywność ich wzrostu i plonowania. Rozwój metod i technik badawczych dostarcza nowych narzędzi dla doskonalenia hodowli roślin, co w efekcie prowadzi do uzyskania precyzyjnej, wydajnej i dostosowanej do wyzwań współczesnego świata gospodarki rolnej.
Uwarunkowania genetyczne roślin podlegają modyfikującym wpływom środowiska, z czego wynika potrzeba badań uwzględniających aspekty biologiczne, siedliskowe i agrotechniczne. Zwiększenie plonu roślin i poprawa jego jakości może odbywać się poprzez ukierunkowaną hodowlę, rozpoznanie i wykorzystanie właściwości fizjologicznych oraz precyzyjnej selekcji zabiegów uprawowych. Integrowana ochrona roślin, gdzie przedkłada się metody biologiczne ponad chemiczne jest stałym elementem gospodarowania. Konsekwencją jej wprowadzenia jest ciągłe poszukiwanie bezpiecznych i równie skutecznych sposobów ograniczania ekspansji agrofagów. Ochrona bioróżnorodności strukturalnej ekosystemów, kształtowanie aktywności mikroorganizmów oraz wykorzystanie ich do poprawy żyzności i aktywności biologicznej gleb, ograniczając tym samym stosowanie nawozów syntetycznych, stanowią istotne wyzwania dla współczesnego rolnictwa. Działania te, wymagają promowania zrównoważonych praktyk rolniczych, które sprzyjają zdrowym ekosystemom i ograniczają presję na środowisko naturalne a w szczególności na glebę.
Gleba jest podstawowym rezerwuarem zasobów pokarmowych niezbędnych dla prawidłowego wsparcia fizjologicznego rozwoju roślin. Żyzność gleb jest zasadniczym aspektem warunkującym uzyskanie optymalnych plonów o wysokich parametrach jakościowych. Powiązanie uprawy roślin z warunkami glebowymi jest bardzo ścisłe poprzez szereg wzajemnych zależności. Niemniej, relacje te mogą zostać zaburzone w wyniku silnego wpływu czynników zewnętrznych tj. susza, erozja, nadmierne nawożenie i stosowanie środków ochrony roślin, które prowadzą do bezpośredniej degradacji gleb obniżając tym samym jej zdolności produkcyjne. Zdrowe i odporne gleby, różne systemy produkcji roślinnej, systemy uprawy roli, technologie o zdywersyfikowanym stopniu intensywności to zagadnienia wciąż aktualne, będące przedmiotem badań i dostarczające kluczowych wyników dla rolnictwa. Środowiskowe skutki szeregu zachodzących przemian, widoczne są często w dłuższej perspektywie czasowej, stąd potrzeba wieloletnich prac i analizy wzajemnie powiązanych ze sobą procesów
i mechanizmów, celem właściwej interpretacji wyników.
Celem podprogramu badawczego jest rozpoznawanie procesów i mechanizmów warunkujących różne funkcje roślin mające wpływ na ich wzrost, rozwój, plonowanie i pożądaną jakość surowców z zachowaniem zasad integrowanej ochrony roślin i najwyższej dbałości o środowisko naturalne,
w szczególności bezpieczeństwo i zdrowie gleb.