Sprawozdanie z wyjazdu zagranicznego Belgia, Niemcy, Szwajcaria

Termin wyjazdu: 22-26.05.2023

Cel wyjazdu: Wyjazd studyjny: “Innowacyjne praktyki rolnicze – agroleśnictwo”

22 maja 2023 roku rozpoczął się wyjazd studyjny, podczas którego uczestnicy odwiedzili innowacyjne gospodarstwa rolno-leśne. Pierwszym punktem wyjazdu była wizyta w Instytucie INAGRO, gdzie pracownicy zaprezentowali eksperyment polowy z nasadzeniami orzecha włoskiego, na którym dodatkowo prowadzono pomiary wilgotności gleby oraz usłonecznienia. Następnie przejechaliśmy do gospodarstwa rolnego w zachodniej części Flandrii, gdzie rolnik zaprezentował stosowany przez niego system leśno-pastwiskowy z orzechami włoskimi i wypasem bydła mlecznego. Tego dnia odwiedziliśmy także gospodarstwo z jednymi z najstarszych w Europie systemów alejowych.
Kolejny dzień rozpoczął się od wizyty w demonstracyjnym gospodarstwie ekologicznym z nasadzeniami drzew owocowych w systemie rotacyjnego wypasu bydła, w górzystym regionie landu Nadrenia-Palatynat (Niemcy), później przejechaliśmy do gospodarstwa ogrodniczego z uprawą warzyw i szkółką leśną, posiadającego około 30 ha alejowych systemów rolno-leśnych. Nasadzenia pasowe składają się z trzech rzędów, w środkowym rzędzie znajdują się wyższe drzewa takie jak: olcha, orzech włoski, kasztan jadalny, które pełnią funkcję produkcyjną i osłonową dla niższych gatunków sąsiednich, zaś w rzędach skrajnych nasadzone są m.in. czeremcha, oliwnik, maliny, jeżyna bezkolcowa. W mierzyrzędziach stosuje się płodozmian ze zbożami oraz roślinami okrywowymi (koniczyna). Kolejnym punktem wyjazdu była wizyta w państwowej winnicy Badenii-Wirtenbergii, w której w celu regulacji wzrostu traw stosuje się wypas owiec. Zwierzęta pomagają również w usuwaniu liści, regularnej praktyki w winnicach. Aby nie uszkodzić pędów winorośli wykorzystywane są owce rasy bretońskiej (rosnące do wysokości ok. 40 cm). Dzięki owcom do gleby dostarczana jest również materia organiczna i składniki pokarmowe.
Ostatniego dnia zaplanowano wizytę w warzywno-owocowym ekologicznym gospodarstwie, w okolicach Bazylei (Szwajcaria). Dużą część powierzchni gospodarstwa stanowią systemy rolno-leśne tj. nasadzenia różnych gatunków drzew owocowych (jabłonie, wiśnie, czereśnie, dereń) oraz gatunki domieszkowe i krzewy. W mierzyrzędziach uprawia się warzywa, rośliny okrywowe na mulcz oraz np. truskawki, które są także uprawiane współrzędnie z porem. W gospodarstwie znajduję się również blisko 2 ha żywopłotów. Ostatnim punktem wyjazdu była wizyta w gospodarstwie ekologicznym, prowadzącym produkcję warzyw (m.in. szparagów) oraz drobiu. Kury nieśne rasy Ross i Leghorn wypasane są kwaterowo w leszczynie, a mobilne kurniki przesuwane są co 2 tygodnie pomiędzy mięrzyrzędziami. Wypas drobiu zapobiega atakom szkodników uszkadzających liście i pędy.

Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy