Współpraca IUNG-PIB z Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Pracownicy Zakładu Hodowli i Biotechnologii Roślin od kilku lat wspomagają Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Laboratorium Specjalistyczne w Lublinie w zakresie identyfikacji odmian chmielu. W 2017 w naszym Instytucie odbyło się szkolenie dla pracowników tego laboratorium dotyczące badania tożsamości odmianowej surowca chmielowego przy pomocy sekwenatora kapilarnego. Wiedzę wyniesioną z tego szkolenia pracownicy Laboratorium GIJHARS wdrożyli do rutynowych analiz próbek surowca dzięki merytorycznej pomocy dr G. Korbeckiej-Glinki. W badaniach wykorzystywane są materiały referencyjne udostępniane z kolekcji odmian chmielu przez dr U. Skomrę.  Pomoc w/w pracowników Zakładu została doceniona przez GIJHARS, o czym świadczą załączone podziękowania.

Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy
Skip to content