program, tematyka...
Pszenica orkisz (Triticum aestivum ssp. spelta) jest jednym z najstarszych gatunków zbóż wykorzystywanych przez człowieka. W Polsce był on uprawiany jeszcze w pierwszej połowie XX w., szczególnie w gospodarstwach ekstensywnych, ale został wyparty przez pszenicę wymłacalną Jednak obecnie gatunek ten przeżywa swój renesans. Wzrost zainteresowania nim wynika przede wszystkim z jego właściwości prozdrowotnych.
Wysokie walory jakościowe gatunku Triticum aestivum ssp. spelta sprawiły, że stał się on znowu bardzo popularny wśród hodowców i naukowców. Obecnie w wielu ośrodkach w Polsce prowadzone są prace hodowlane i badania nad technologią produkcji oraz walorami żywieniowymi tego gatunku.
Przewiduje się następujący zakres tematyki obrad dotyczący pszenicy orkisz:
- genetyka i hodowla odmian biologia plonowania i technologia produkcji przydatność dla różnych systemów rolnictwa
- jakość i spożytkowanie ziarna właściwości dietetyczne i prozdrowotne