Living Labs – wieloletnie doświadczenia polowe EJP SOIL

W ramach projektu EJP-SOIL realizowane są dwa doświadczenia polowe w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym IUNG-PIB w Grabowie. Studenci, uczestniczy staży specjalistycznych mają możliwość skorzystania z obiektów np. w celu pobrania próbek rozszerzających własne zasoby danych.

1) Wpływ sposobu przygotowania roli na plonowanie kukurydzy uprawianej w monokulturze i zmianowaniu

Wieloletnie doświadczenie polowe pt.: „Wpływ sposobu przygotowania roli na plonowanie kukurydzy uprawianej w monokulturze i zmianowaniu” prowadzone jest od 2004 roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym IUNG-PIB Grabów (woj. mazowieckie) [51°21′18″N 21°40′09″E], na glebie płowej wytworzonej z gliny lekkiej zaliczonej do kompleksu żytniego bardzo dobrego.

 Od 2004 roku w uprawie kukurydzy w monokulturze stosowane są trzy sposoby przygoto­wania roli do siewu:

  • 1. Monokultura kukurydzy – uprawa zerowa (siew bezpośredni);
  • 2. Monokultura kukurydzy – uprawa płużna + uprawki doprawiające;
  • 3. Uprawa w zaminowaniu (kukurydza – pszenica ozima – jęczmień jary).

 W 2013 roku dołączono obiekt: Monokultura kukurydzy – uprawa uproszczona + uprawki doprawiające.

W obiektach z pełną i uproszczoną uprawą po zbiorze kolb słoma kukurydziana jest rozdrabniana
i przyorywana jesienią. Natomiast w obiek­cie bez uprawy mechanicznej słoma (po uprzednim rozdrobnieniu) pozostaje na powierzchni pola. Pod kukurydzę stosuje się nawozy mineralne w dawkach:140 kg N·ha–1 (70 kg przed siewem + 70 kg w fazie 16 liści), 80 kg P2O5·ha–1 i 125 kg K2O·ha-1. Pod zboża i kukurydzę aplikowana jest saletra amonowa, sól potasowa i superfosfat potrójny, a nawozy stosowane są przed siewem uprawianych gatunków.
W uprawie w zmianowaniu pod kukurydzę stosowana jest pełna dawka obor­nika bydlęcego o zawartości: 20–22% suchej masy; 0,45–0,51% N; 0,12–0,17% P; 0,53–0,59% K.

2) Doświadczenie

Opis doświadczenia

Galeria LIVING LAB IUNG-PB



Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy
Skip to content