Dzień kukurydzy i soi 2021 r

Dzień kukurydzy i soi to wydarzenie cykliczne, które ma wieloletnią historię. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB, poza gronem swoich ekspertów, zaprasza na wydarzenie naukowców i praktyków z innych jednostek, doradców, izby rolnicze, przedstawicieli administracji państwowej i terytorialnej, plantatorów, firmy, uczniów i studentów oraz wszystkich zainteresowanych tematyką spotkań.

W poprzednich edycjach, poza prezentacjami ekspertów, uczestnicy mogli m.in. zapoznać się najnowszymi odmianami kukurydzy, zobaczyć jej zbiór, pracę mulczera, zakiszanie ziarna w rękawach oraz siew pasowy a także zapoznać się z najnowszą ofertą firm produkujących sprzęt rolniczy. Prezentowano zagadnienia nie tylko z zakresu uprawy oraz ochrony kukurydzy i soi, ale również tematy inne np. dotyczące emisji gazów cieplarnianych.

Na polach doświadczalnych RZD „Kępa” w Gospodarstwie Osiny w 2021 r. planowana jest prezentacja:

dojazd RZD Kępa - gospodarstwo w Osinach
  • 50 odmian kukurydzy,
  • 10 odmian sorga,
  • 5 odmian soi,
  • oferty 10 firm hodowlach,
  • prezentacja oferty wydawniczej Wydawnictwa IUNG na stoisku obsługiwanym przez Dział Upowszedniania i Wydawnictw.

Termin wydarzenia w 2021 r. – 10 września.

Tematy tegorocznych referatów oraz szczegóły dotyczące rejestracji zostaną udostępnione w późniejszym terminie.

Materiał chroniony prawem autorskim. Wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy
Skip to content